Μετάβαση σε περιεχόμενο
Pokerland Φόρουμ

Recommended Posts

Δημοσίευση

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο έπεσα στο παρακάτω, ουσιαστικά αναφέρει ένα point count system των φύλλων και μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρον και πρακτικό.

Κάνω τα πρώτα μου βήματα σε αυτή την παραλλαγή και θα ήθελα την γνώμη όσων γνωρίζουν, εάν έχει νόημα να ασχοληθώ και να την εφαρμόσω.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

When I started learning Omaha HI-Lo, I picked up Wilson’s Turbo Omaha Hi-Lo Split software program to practice with. In the manual was a simple point count system that is very easy to learn and has helped me in choosing a starting hand. Here is how it works.

Easy Point Count

For High:

Pairs:

Aces count as 30 points. Kings = 13, Queens = 12, Jacks = 11 and all other pairs equal their face values. A pair of 5’ is worth five points.

Flushes:

Two card flushes count 10 points with an ace. All others count 4 points . Three or four of same suite count as half.

Straights:

Two card straight with no gap or one gap count as 2 points. (Ex: 8-9 or 8-T, ) High Cards:

Unpaired Ace = 4 points, King = 2points. For Low:

A-2 = 20 points

A-3 = 15 points, 2-3 = 10 points

A-4 = 10, 2-4, 3-4 = 5 points 2-3 = 10

A-5, 2-5, 3-5, 4-5 = 5 points

Add up the points for your four cards for the high count and the low count. Add them together. It takes 25 points to call, 40 points to raise and 50 points to reraise. If you are in the small blind you can complete your bet with 10 points.

I found this method one of the easiest ways to give me a practical estimation of my hand strength and was surprised by how I did when I used it. Give it a try the next time you play Hi-Lo. You might see and improvement in your game.

Δημοσίευση

Γεια σου Ιουλιανέ! Μεταφέρω καταρχην την απαντηση μου, οπως στην εστειλα και στο PM λιγες μερες νωριτερα, ωστε αν θελει να τη σχολιασει καποιος..

Δεν το χρησιμοποιησα ποτε! Μου φανηκε κουραστικο να κατσω να το μαθω απ' εξω, και πολυ κουραστικο και δυσλειτουργικο επισης να εχω , οσο παιζω, διπλα μου ενα ... σκονακι με τον τροπο βαθμολογησης.

Δεν αποκλειεται να ειναι εξαιρετικα βοηθητικό , είτε στα πρωτα σου βηματα ως παικτης στο Omaha H/L είτε ακομα και μετα από αρκετό καιρό στα τραπέζια. Να σου πω την αληθεια, ειναι ενα παιχνιδι για το οποιο - απο οσο γνωριζω - δεν εχουν γραφτει και παρα πολλα. Επομενως, ο,τι βοηθεια μπορεις να παρεις απο οπουδηποτε (ειτε απο fora, ειτε απο απλα blogs, ειτε ακομα και απο point systems σαν αυτο) ειναι ακρως επιθυμητη.

Ακομα και μετα απο τοσα χρονια που ασχολουμαι, πολλες φορες νομιζω οτι οι επιλογες των starting hands μου μπορει να ειναι και λανθασμενες, οποτε ισως χρησιμοποιησω τον παραπανω 'κανονα βαθμολογησης' για καποια hands για τα οποια αμφιβαλλω. (Το ειχα ξεχασει εντελως αυτο το point system, οποτε δε χανω τιποτα να δοκιμασω σε καποια hands ...!!!)

Αυτο παντως που δεν βλεπω να λαμβανει υποψη του (εκτος αν κατι δεν βλεπω καλα) ειναι η position, ισως ενας απο τους 2-3 ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ παραγοντες τοσο στο Omaha όσο και στο Omaha H/L . Hands τα οποια πετάω πολυ ευκολα preflop απο early position, τα χρησιμοποιω ακομα και για raise οταν ειμαι στο Button η στην Cutoff!..

Δημοσίευση

Θα μου επιτρεψεις να μεταφερω εδω την απαντηση σου, για να σου πω τη δικη μου αποψη :

"Όσον αφορά το position το υπονοεί κατά κάποιο τρόπο καθώς αναφέρει τα εξής (It takes 25 points to call, 40 points to raise and 50 points to reraise. If you are in the small blind you can complete your bet with 10 points)

Με βάση τα παραπάνω αντιλαμβάνομαι ότι ανεξάρτητος θέσης και ανάλογα τα point κάνουμε call raise ή reraise. Βέβαια δεν μπορώ να πω ότι είναι και τόσο διαφωτιστικό.

Εμένα με έχει προβληματίσει αρκετά η επιλογή των starting hands ειδικά όταν είμαι deep σε κάποιο τουρ και όταν το stack μου είναι = < 15-20 BB, αντίθετος με το NL Holdem καθώς εκεί το έχουν λύση το θέμα με την push-fold στρατηγική.

Επίσης δεν ξέρω εάν έχει νόημα το steal καθώς δεν υπάρχουν ante.

Δημοσίευση

Δε συμφωνω και τοσο με το να χρησιμοποιεις το εν λογω συστημα βαθμολογησης ως "ευαγγελιο" ανεξαρτητου θεσης. Οπως σου ειπα και πιο πανω, συχνα κανω raise απο late position με hands τα οποια πεταω απο μπροστα - για παραδειγμα, ενα Α-4-χ-y που πρακτικα ειναι αχρηστο φυλλο, θα το πεταξω στις περισσοτερες περιπτωσεις . Αν ομως ειμαι σε late position και υπαρχει ελαχιστη δραση πιο νωρις, προφανως θα κανω raise και θα πονταρω στο flop στη συντριπτικη πλειοψηφια των περιπτωσεων.

Αυτο βρισκει ιδιαιτερη εφαρμογη (για να απαντησω σχετικα με τα τουρνουα) στα late stages , σε περιπτωση που εχω μεγαλο stack ή, έστω, σχετικά μεγαλύτερο από τα stacks των παικτων που κάθονται στα αριστερά μου - παντα αναφέρομαι στις περιπτωσεις που βρίσκομαι σε late position . Το "σχετικά μεγαλύτερο" έχει να κανει και με το average stack , ενώ προφανως λαμβανω υποψη μου το ποσο tight ειναι οι παικτες στα αριστερά μου, αν πλησιαζουμε στα χρηματικά έπαθλα κλπ κλπ.

Από early position , deep στα τουρνουά έχω αρκετά αυστηρά κριτήρια επιλογής starting Hands τα οποία φυσικά "χαλαρωνουν" όσο μεγαλύτερο stack έχω. Παντως με Ασους, Α-2 με ακομα ενα wheel card και ενα high card ή δύο high cards , Α-3 με παρόμοια φύλλα παιζω οσο πιο επιθετικα μπορω, δλδ. θα κανω raise preflop και θα ποντάρω το 90% των flops που θα εμφανιστούν.

Δεν ξερω, ισως να μη σου λεω τιποτα καινουριο. Μπορεις να μας μεταφερεις hands απο τουρνουα και να τα σχολιασουμε. Αυτο που εχω διαπιστωσει παντως ειναι οτι τα μεγαλα stacks στα τουρνουα που παιζω (buy ins μικροτερα των $30) στα late stages κανουν call στα preflop raise μου με σχεδον οτιδηποτε. Και , αντε, αυτό δεν ειναι παντα λαθος με μέτρια φύλλα - το φοβερο ειναι οτι κανουν call σε pot sized bets ελπιζοντας μονο σε runner runner συνδυασμούς!

Θα ηθελα και τις γνωμες αλλων παικτων, περισσοτερο ή λιγότερο εμπειρων, μια που πολυ σπανια εχω γινει μαρτυρας συζητησεων για το Omaha Η/L εδώ στο φορουμ...

Δημοσίευση

εντάξει το point system είναι επιοικά τραγικό. δλδ το qqjj double suited πρέπει λέει να το κάνω call . δλδ θα είμαι utg με 15 ββ σε late stage πχ κ θα κάνω call ?

θέμη επειδή δν κατάλαβα, για starting hands θέλεις να μιλήσουμε?

Δημοσίευση

Γεια σου LUADARKO (δεν ξερω και το μικρο σου!) , αργησα λιγο να απαντησω αλλα πλακωσαν διαφορα...

Γιατί θέλω να μιλήσουμε..; Απο που να αρχισω και απο που να τελειωσω. Δεδομενου του οτι δεν υπαρχει βιβλιογραφια - ειδικα για το PL Omaha Η/L , στο Limit το βιβλιο του Ray Zee το κρινω εξαιρετικο - θα μπορουσα να συζητησω για τα παντα, αφου παντου εχω αποριες, LOL !

Ισως αν ξεκινουσαμε να ποσταραμε τιποτα αξιοπροσεκτα hands ... Αν εχεις δηλαδη εσυ καποια στο αρχειο σου, θα το εκτιμουσα παρα πολυ αν τα ανεβαζες. Θα κοιταξω και εγω να βρω κατι και θα επανελθω.

Μια που αναφερεις starting hands , ήθελα να σε ρωτησω με ποιες προϋποθεσεις επιλεγεις να κανεις ( αν κανεις ) Limp Preflop σε late stages ενός ΜΤΤ, έχοντας ως starting hand Α-4-χ-y ή Α-5-χ - y , έχοντας 15-20 big blinds ή , ακόμα χειρότερα, 10 big blinds . Τωρα που ξαναβλεπω αυτο που εγραψα... Νομιζεις οτι, με 10 ΒΒ σε late stages υπαρχει limp preflop ή ψάχνεις hand για Pot raise preflop ?

Μάλλον ρώτησα πολλά... :?

Δημοσίευση
  ο/η Themis είπε:
Δε συμφωνω και τοσο με το να χρησιμοποιεις το εν λογω συστημα βαθμολογησης ως "ευαγγελιο" ανεξαρτητου θεσης.

Bασικά δεν το έχω χρησιμοποιήσει καθόλου, ήθελα πρώτα να ακούσω γνώμες από κάποιον που το έχει μελετήσει η δοκιμάσει. Αλλά δεν απέχουν και πολύ οι επιλογές μου για τα starting hands ούτος η αλλιώς.

Απαντώντας και στον Lua , obv αναφέρεται σε cash games και full stacks καταστάσεις, συνεπώς δεν μπορείς να το ακολουθείς κατά γράμμα σε late stage ανεξαρτητος θέσεως και με stack < 15-20 bb

ένα hand από 6+ της πάρτυ πόκερ (δεν έχω HH οπότε θα είναι λίγο στο περίπου)

λίγο πριν τα λεφτά, είμαι chip leader και βρίσκομαι στο buton

avg stack περίπου 25 k

blinds 500 -1000

utg (45κ) κάνει raise στα 3000, όλοι fold , εγώ (95κ) κάνω call με :Aheart::8heart::3spade::Qspade:

call και το sb (25κ)

να πω ότι ο utg είναι αρκετά δραστήριος (είμαι στο τραπέζι αυτό της 13 τελευταίες παρτίδες και έχει ανοίξει τουλάχιστον 5 φορές, και σχεδόν πάντα ακολουθεί cbet ανεξαρτήτου flop , οριακά winning )

ο sb ο πιο tight στο τραπέζι, δεν τον έχω δει ούτε σε μια παρτίδα. (οριακά winning και αυτός)

flop : :7spade: : :Kspade::5heart:

sb : check

utg : bet 4000-5000

εγώ : call

sb : call

turn : :4diamond:

utg ; check

ego : check

river : :4spade:

utg : check

εγώ : ???

Υπάρχει bet εδώ ?

Δημοσίευση

Έχοντας ασχοληθεί κάπως με το Η/L έχω να παρατηρήσω τα εξής.

1) το low κερδίζει τα μισά , αλλά ένα αμιγώς high hand μπορεί να κάνει scoop οπότε προτιμάται σε late stages για steals . Όταν λέμε high hand , εννοώ 4 φύλλα one η no gap 9+ κατά προτίμηση single η double suited . Η κάτι του τύπου QQJT , αλλά με pair QQ+ .

2)Τα A2xx είναι σχεδόν πάντα playable ειδικά σε multiway pots . Αν όμως δεν έχει high potential προτιμώ το limp η call γιατί θέλω να οδηγηθο σε multiay pot .

3)Το A3xx σε 9max θέλω να έχει και extras για να το παίξω. Είτε ένα παπα είτε μια ντάμα είτε να είναι dsuited είτε να έχω ένα 4 η ένα 5 για backup low .

4)Τα A4xx και A5xx τα θεωρώ σαν μπλόφα, δλδ θα τα κάνω raise από position να κλέψω αλλά όχι κάτι άλλο.

5)Πολύ όμορφα φύλα είναι 3 του wheel (Α-5) με ένα ακόμα μικρό (2357 π.χ. ) τα οποία χάνουν μικρά pot και κερδίζουν τεράστια.

Είχα υπολογίσει της πιθανότητες να μοιραστεί το κάθε χέρι (π.χ. A2xx είναι 7.2% αν θυμάμαι καλά ) επιφυλάσσομαι να τα βρω και θα τα ποστάρω .

Δημοσίευση

standard bet το hand από το 6+

Κώστας είναι το όνομα μου θέμη.

hands έχω ,απλα δν εχω τον χρόνο αυτή τη στιγμή να ανεβάσω.θα προσπαθήσω όμως σε λίγες μέρες.

στο 1ο ερώτημα που έθεσες δν νομίζω ότι με 15-20 bb είναι +ev να κάνουμε limp με a4xy - a5xy .ίσως overlimp από late pos κ με ace suited .

όσο για το 2ο,ψάχνω για pot size ουσιαστικά ψάχνοντας το double .

Δημοσίευση
  ο/η epithad είπε:

Υπάρχει bet εδώ ?

Έχεις second nut flush και second nut Low , με 2 παικτες απο μπροστα να εχουν κανει check σε turn ΚΑΙ river , σε αυτό το stage του τουρνουά. Με αυτες τις προϋποθεσεις εγω θα πονταρα τουλαχιστο το 60-75% του ποτ.

Αν καποιος ειχε καλυτερο flush θα ειχε πονταρει στο turn , αν ειχε καποιος fullhouse θα ειχε πονταρει στο river . Υπαρχει μια περιπτωση ο SB να εχει ισως non nut FH αλλα να μη το πονταρε φοβουμενος οτι χανει, σε αυτο το σταδιο, και προτιμα να κανει check call (αν και σε τετοιες περιπτωσεις εχω δει περισσοτερο να κανουν μικρο bet παρά check ).

Επισης, κατα 90% κανενας τους δεν εχει Α-2. Θα το ειχαν πονταρει σιγουρα ως τωρα. Bet λοιπον, δεν αποκλειεται να παρεις call απο Α-3 και να παρεις 3/4 .

Δημοσίευση
  ο/η greggr είπε:
5)Πολύ όμορφα φύλα είναι 3 του wheel (Α-5) με ένα ακόμα μικρό (2357 π.χ. ) τα οποία χάνουν μικρά pot και κερδίζουν τεράστια.

ακριβώς, τέτοιου τύπου hands είναι αυτά που εκτοξεύουν το stack σε multiway pots

όσον αφορά το hand που παρέθεσα παραπάνω, πάνω κάτω αυτά σκεφτόμουν και εγώ εκείνη τη στιγμή Θέμη, το A 2 και το full θα είχαν ποντάρει, με μια αμφιβολία για το nut flush μετά το διπλωμένο board .

Έτσι και πόνταρα κάπου τα 3/4, call και οι δύο nut flush ο sb (χωρίς καθόλου low ) , nut low ο utg .

Δημοσίευση

εντάξει ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα είναι bet .

το nut flush του sb bet είναi γτ αν εσύ , η το utg είχατε set κ full στο river δν θα το είχατε παίξει έτσι.

το α2 αν δν είχε potential για scoop νομίζω ότι έχει παίξει καλά.